dissabte, 17 de desembre del 2016

Matinal a Matagalls

Dimecres 14 de desembre de 2017

Avui una clàssica: Matagalls.

Sortim del pàrquing de la Font Gran en Pep, la Filo, l'Imma i D Aguilar, en Jordi i l'Antònia ens esperen a Balenyà.

Travessem el Brull i seguim fins a la Collada on deixem els cotxes. No n'hi ha cap més.

El dia està emboirat, no sabem si es decantarà per fer bo o plourà. Anem preparats, motxilles i amunt. Farem el Matagalls per Sant Segimon.



Bufa vent i fa rasca. No triguem a posar-nos els guants, però ben amunt i no tenim fred.



En arribar a Sant Segimon busquem un recer per esmorzar i no l'acabem de trobar. Decidim pujar a Sant Miquel dels Barretons i si bufa molt el vent podrem entrar a l'ermita.




Amb les magnífiques vistes que s'obren davant nostre qualsevol entre en un lloc fosc i brut, ens posem on sembla que no bufa tant el vent.

No allarguem gaire l'esmorzar i ens abriguem més, paravents, buf i caputxa. Les boires han anat desapareixent però la sensació de fred queda enganxada.



En arribar a la creu ens resguardem del vent ajupits al darrera. Podem contemplar Les Agudes, el Pirineu emblanquinat, Viladrau, Can Gat...





Arriba un noi que ens diu que és la primera vegada que hi puja i està meravellat. Té més fred que nosaltres però està content i ens demana que li fem una foto i ell ens la fa a nosaltres.



Repassem els pessebres que diferents entitats o associacions hi porten per aquestes dates: dins una garrafa d'aigua, dins una bota... i un cop enllestit agafem la baixada, aquesta vegada si que farem la clàssica, turo petit, turó gros, pla de la barraca, Sant Andreu i Collformic.

Arribem a Taradell a 2/4 de tres.

dijous, 15 de desembre del 2016

Quatre dies a la Cerdanya

8/9/10 i 11 de desembre de 2016

Aquesta setmana no sortim el dimecres. És una setmana farcida de festes volgudes o no, i agafarem el dijous dia 8, la Immaculada, divendres 9 , 10 i 11, dissabte i diumenge.

Dia 8

Sortim a les set del matí amb el cotxe d’en Pep amb la Filo, la Vili i la Sunsi, i amb el d'en Jordi, la Maria i jo. I tots els paquets, maletes, motxilles, raquetes de neu i cassoles.

A Ribes de Freser, comprem coca i pa per l’esmorzar. Tirem carretera amunt passant per Martinet, en aquesta població prenem la desviació cap a Estana. Una carretera asfaltada ens porta fins al poble; un poblet molt encimbellat i pintoresc . Davant nostre el Cadí, una paret impressionant, que ben bé sembla una serra per les moltes canals que la clivellen: la canal de Cristall, la de Baridana... tota la paret està enfarinada de neu que contrasta amb el verd intens dels avets. Esmorzem contemplant aquesta serralada, la coca passa molt bé i no tenim pressa. El dia és clar i ens toca el sol, però el camí ens espera i comencem la caminada fins a Prat de Cadí.


Els primers passos ja son per sobre neu que s’anirà convertint en un sender una mica dificultós pel perill de relliscades ja que quan no hi ha neu sinó gel. Però poc a poc i amb precaució, l’anem guanyat, la vista des de el Prat de Cadí ens fascina i encara anem pujant fins al peu de la canal amb neu que ens tapa les botes.




Si pujant anàvem amb cautela, per baixar encara més: esquivant el glaç i enfilant-nos pels costats. Alguna patinada hi ha sigut però sans i estalvis tornem a ser a l’aparcament. Al mateix menjador que teníem per esmorzar ara hi dinem, la cara nord del Cadí no et deixa indiferent.

Parem un moment al poblet d'Estana. Al cementiri hi ha enterrat un aviador i no trobem la sepultura.


Desfem la carretera i a Puigcerdà ens desviem cap a Age, on la Vili ens acull al seu apartament. Sopem de caldo i cassola de bacallà amb panses. Partida de Rummi.

En Jordi i la Maria van a buscar a l’Antonia que arriba amb tren, tenia un dinar familiar.

Demà la diana serà a les 7.

Dia 9

Fa un fred que pela, els cotxes estan ben gelats, el cel blau sense ni una boira, nosaltres la motxilla i raquetes de neu, el nostre destí d’avui son Els estanys de la Pera.


Arribem fins al refugi de Pollineres on hi ha una gran activitat de gent amb esquís de muntanya, raquetes i senderistes, ens fan falta unes raquetes que aquí podem llogar.


De moment no ens les calcem veurem si més tard ens faran falta.


Anem agafant alçada per un sender amb neu dura, s’hi camina bé, voregem un riu que està tot ribetejat de neu i glaç i amb les seves gotes ha brodat filigranes. El neret es vol deslliurar de la manta blanca que els embolcalla. Un petit salt d’aigua acaba d’adornar el paisatge hivernal.


Contemplant el llac cobert de glaç fem un piscolabis. Amb poc més de tres hores i mitja arribem al Refugi dels Estanys. Hem caminat sense raquetes però ens les calcem per pujar un tros més amunt per veure si hi ha un altre estany que no trobem. Una parella que hi havia al refugi tampoc l’ha trobat. Aquesta parella anaven equipada amb uns grampons petits molt ben acoblats a les botes. S’hi va bé amb les raquetes tot i que volent girar per fer-nos una foto caic i m’emporto a la Filo, no ha estat res!






Unes taules que hi ha a l’esplanada del refugi ens van la mar de bé per posar-hi tot el bé de déu d’embotits i formatges que portem, estem envoltats de neu però no tenim fred.



Per baixar ho fem amb les raquetes als peus, donen molta seguretat. Son quarts de sis que acabem la caminada.

Una visita inesperada ens dona alegria, arriba la M Rosa i es quedarà per demà. Sopem de patates amb pela amb salsa i conill. No hi ha partida de rummi i a quarts de deu, a dormir.

Bulloses

Dissabte, 10 de desembre de 2016

Avui: Bulloses

Deixem enrere el càmping Pla de Barrès i aparquem els cotxes al “Pla dels Avellaners”. El primer camí que agafem l’hem de desfer per la dificultat de travessar el riu i el travessem per un pont i ja tenim la ruta encaminada.



Avui la ruta serà de llacs, el primer el llac negre que està cobert per una fina capa de glaç, pujant suaument arribem al llac de la Pradella ja amb una capa de gel més gruixuda, i unes vistes cap el Carlit fantàstiques.



Continuem pel sender rocallós amb boniques vistes per finalment arribar planejant a les Bulloses. Tot i que hem trobat força neu no ens han calgut les raquetes.



“L'estany de la Bullosa era un seguit d'aiguamolls i basses, que s'estenien des del peu del puig Peric, on neix el riu, fins més al sud de la latitud del Carlit. S'aprofità una presa construïda entre el 1903 i el 1910 per a proveir electricitat al Tren Groc i per a regular el cabal del Tet.”

El nom deriva del llatí BULLIRE 'bullir, estar en ebullició, brollar'; aplicat sobretot a aigües que emergeixen amb força.”Viquipedia.



El lloc és paradisíac, i altra vegada estenem sobre una roca els embotits i formatge, amb el pa que cada dia hem anat a buscar en un forn de Puigcerdà.



No seria gaire fàcil trobar un restaurant que ens satisfés més els sentits de la vista i el gust, ens sentim afortunats, i el temps no pot ser més esplèndid.


Acabarem el dia als Banys de Lló.

Soparem espaguetis picants de la Filo i avui sí, juguem al rummi.

Dia 11

Avui ja carreguem els cotxes amb totes les nostres pertinences però encara ens queda la última excursió d’aquests quatre dies per la Cerdanya, avui ens arribarem a l’estany de Malniu.

A la caseta no ens cobren el forfer ja que ens diuen que la neu no està gaire bé. De fet només ens el varen cobrar el dia dels Estanys de la Pera. De tota manera ja ens calcem les raquetes.




Comencem a caminar per una pista coberta de neu, anem agafant alçada i deixem la pista per endinsar-nos al bosc prop d’un rierol amagat per la neu que creuarem unes quantes vegades. Quan s’eixampla la perspectiva i el paisatge ha estat ventejat, la neu es converteix en cristalls, sembla que en trepitjar-los haurien de tallar.

Dalt del pla una caseta molt assolellada ens crida l’atenció, és el Refugi de la Feixa. Un cartell indica que fan esmorzars i dinars, no ens ho pensem gens, i demanem si ens farien dinar i un noi molt trempat ens diu que ens farà un arròs amb bolets, amanida de ceba i caldo. Ja ho hem decidit ràpidament avui no menjarem embotit per dinar.

Sense gaire esforç arribem a l’Estany de Malniu, està ben glaçat. Uns nens i un gos s’ho passen pipa. Intercanviem fotògrafs per poder sortir tots a la foto, parlem una mica amb el pare de família i resultar ser de Vic.



Aquets dies s’ha convertit en un clàssic menjar galetes i fruita a vora un llac.
 


En arribar al Refugi de la Feixa i alliberar-nos de les raquetes dels peus, en Jordi ens porta un caldo ben calent que es  posa de meravella mentre l’arròs es va coent. L'arròs va resultar exquisit. Un tastet de formatges i melmelades va ser el que ens va servir de postres. Tot producte biològic i de proximitat.



Ja només ens queda arribar als cotxes i encaminar-nos cap a casa.
Han estat uns dies fantàstics.